Brochures
Brochures Downloads

Aanmelden

Wanneer u onze nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u zich hieronder aanmelden.

 

Ubbo Emmius in Onstwedde heeft aandacht voor Costa Rica

Onlangs vonden wij een aangename verrassing in onze inbox. Bijna in het uiterste noordoosten van het land ligt het dorp Onstwedde. De plaatselijke en bescheiden middelbare school blijkt een groot hart te hebben. Eén keer per jaar laat de schoolbel niet elke 50 minuten van zich horen en worden de schriften thuis gelaten om de handen uit de mouwen te steken. Van Stadskanaal en de Pekela's tot aan de Duitse grens zwermen de leerlingen en leerkrachten uit om aandacht en geld te vragen voor een goed doel. Stichting ISOP is verheugd dat de keuze dit jaar is gevallen op ons project in Turrialba, Costa Rica.


Sjoukje Tolsma heeft  ons project als goede doel aangedragen. Zij is docent LO op het Ubbo Emmius en heeft samen met Geeke Blenk het project in 2008 geïnitieerd. We willen van de gelegenheid gebruik maken om samen met haar beeldend inzichtelijk te maken wat er sindsdien bereikt is.

Het toeval wil dat we als bestuur onze pijlen nu ook binnen de landsgrenzen willen gaan richten. We blijven natuurlijk projecten faciliteren in ontwikkelingslanden. Dat is onze hoofddoelstelling. Daarnaast willen we, waar het kan, ook een bredere groep laten kennismaken met onze projectlanden en met de charme van ontwikkelingssamenwerking. Het Ubbo Emmius te Onstwedde is het hier ook om te doen. Ze hechten aan mondiaal burgerschap en willen dat hun goede doel binnen en buiten de muren van de knusse school gaat leven.

Een ontmoeting ter plekke leverde in 'no time' een stroom aan ideeën op om dit te bewerkstelligen.  We hebben in aangepaste gymlessen voor alle klassen het goede doel geïntroduceerd. Niet alleen met voorlichting en videobeelden van het project, maar ook door de leerlingen zelf met fietsbanden en elastieken een bal te laten maken en daarmee "Pannavoetbal" te spelen. Na een korte uitleg over het project en de uitdagingen in Turrialba nodigden we de leerlingen uit om mee te denken over de besteding van het opgehaalde geld. De beste ideeën zullen we op 1 mei, de dag van de inzameling, presenteren. We hopen hiermee de leerlingen te inspireren tot het opzetten van creatieve en effectieve inzamelingsacties.

Onze projectcoördinator in Costa Rica (Oscar Rodriguez) en Nederland (Geeke Blenk), willen ook geld reserveren voor een te ontwikkelen snoezelruimte voor de speciaal onderwijs school in Costa Rica. Tot en met 1 mei zullen tal van activiteiten plaatsvinden. De gamemarathon in Onstwedde was vorig jaar een groot succes. ISOP kleedt de dag aan met doorlopende presentaties, de vertoning van onze film en een pannatournooi. Als het mee zit kan de school live via een skypecontact de huidige vrijwilligers het spreekwoordelijke hemd van het lijf vragen.

Wij hebben er zin in!Thursday 30 April 2015