Brochures
Brochures Downloads

Aanmelden

Wanneer u onze nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u zich hieronder aanmelden.

 

Nieuwsbrief vanuit Guacimo en Turrialba

Anat - Guácimo

Het werken op de school CEEG bevalt nog steeds goed. Het blijft soms wel even zoeken naar wat er mogelijk is en er moet een hoop geïmproviseerd worden. Ik heb voor mijzelf een rooster gemaakt om structuur aan te brengen in de activiteiten die ik doe en met de verschillende groepen. Ik werk samen met de fysiotherapeut (Leo) en de sportdocent (Pablo) maar meestal werk ik zelfstandig met groepen en individuen.

Dit is een foto van de school. Aan beide kanten zijn kleine klaslokalen waar les gegeven wordt. Het is vaak zoeken naar ruimte dus maak ik soms gebruik van de gang en bij goed weer werk ik veel buiten.

De afgelopen weken heb ik gewerkt aan de hand van verschillende thema’s. Voor de kleuters waren dit:

-        -  Kleuren

-        -  Lichaam

Aan de wat oudere kinderen geef ik meer PMT gerichte oefeningen. Dit doe ik ook aan de hand van themagewijs werken. De thema’s waarmee we de voorbije weken gewerkt hebben zijn:

-         - Samenwerken

-         - Zelfvertrouwen

-         - Kracht

-          Grenzen aangeven

Als je werkt voor de stichting ISOP betaal je van te voren een X bedrag aan ISOP. Wanneer je dan op de plaats van bestemming bent kan je dat geld weer gebruiken om mooie investeringen te doen voor het project. Op dit moment ben ik bezig om thematassen te maken. Een thema tas is een tas waarin materiaal zit en instructiekaarten voor het desbetreffende thema. Zo kan de docent heel gemakkelijk de oefeningen blijven voortzetten.

In juli begint hier de vakantie en dat is meteen het einde van mijn projectperiode. De tijd vliegt dus voorbij! De komende weken ga ik nog even knallen! Ook ga ik analyseren wat er bij de volgende projectperiode eventueel verbeterd kan worden. Zodat hier in Guácimo stapsgewijs een mooie ontwikkeling kan plaats vinden. 

Nick - Turrialba

Eind April heb ik samen met Oscar contact gelegd met het lokale sportcentrum, Comité Cantonal de Deportes y Recreación (CCDR). Caipad had niet te bieden wat ik als student Sportmanagement en Ondernemen zocht in het werk in Turrialba. Bij het CCDR waren ze zeer positief en stonden open voor ons aanbod. Enkele weken later ben ik daar aan het werk gegaan. Op dat moment zou ik nog maar 4 weken blijven werken en omdat ik zo plots daar terecht kwam hadden ze niet veel werk aan te bieden. Elke zaterdag gaf ik 1,5 uur basketbal training aan een groep zeer fanatieke 15-16 jarigen. Ze vonden het geweldig om een keer training te krijgen van een Hollander! Ook voor mij was dit een leuke ervaring en dit heeft ook zeker bijgedragen aan de ontwikkeling van mijn Spaanse taal! Daarnaast heb ik daar 2 dagen per week voornamelijk gewerkt aan het persoonlijke contact met de werknemers en andere personen die de hele dag in en uit komen lopen. Zo hoop ik een basis te leggen voor de volgende projectgroepen. Op de dag dat ik dit stukje schrijf heb ik een meeting gepland met de manager van het CCDR om de toekomst van ISOP bij het sportcentrum te bespreken en mijn ideeën voor te stellen. Ik heb een samenwerkingsinitiatief geschreven en deze samen met Oscar naar het Spaans vertaald. Volgens mij staan ze er zeer positief in en daarom denk ik dat er in de toekomst een goede samenwerken neergezet kan worden met de CCDR.

Verder is vandaag alweer mijn laatste werkdag in Costa Rica. Morgen gaan we met z'n 3en een weekje naar Nicaragua. Ook best leuk om nog een ander Midden Amerikaans land te zien!

Daan – Turrialba

Op CAIPAD is er veel aandacht voor lichaamsbeweging, creativiteit, en zeker ook voor een stukje persoonlijke aandacht. Sinds kort is er ook een les per week waarin de studenten sociale situaties leren analyseren en over hun emoties leren praten. Om de psychologische aandacht op CAIPAD verder uitbreidden heb ik twee PMT groepen opgezet, dat loopt nu twee weken. Een groep voor angstige studenten, ze zijn verlegen en passief. In de groep komen ze al een beetje los. Daarnaast is er een groep voor studenten met een groot ego die zo nu en dan problemen veroorzaken op CAIPAD. Ze hebben al laten zien dat ze bijzonder goed kunnen samenwerken, nu nog hopen dat ze dit uit zichzelf zullen gaan doen. Daarnaast begeleid ik twee studenten 1-op-1, ze zijn beide heel enthousiast maar hebben ook een zeer korte aandachtspan, het is nog even zoeken naar de juiste manier van aanpak maar ik denk dat ik ze wel iets kan leren waar ze later nog baat bij zullen hebben.

In het zwembad was het net als op CAIPAD aanvankelijk meer assisteren. Ook dat is veranderd, ik begeleid nu ook vaste studenten 1-op-1; denk aan watergewenning en het stapsgewijs leren van zwemtechnieken. De studenten krijgen meer vertrouwen en lijken op deze manier ook meer voorruit gaan.

Bovendien heb ik een goed doel gevonden voor het sponsorgeld. Het idee is om het sportveld een overzichtelijke en eenvoudige belijning te geven, die voor lange tijd mee kan gaan.

Al met al positieve ontwikkelingen de laatste tijd!

 

 Tuesday 02 June 2015