Brochures
Brochures Downloads

Aanmelden

Wanneer u onze nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u zich hieronder aanmelden.

 

Voorbereidingsweekenden in Groningen

Op vrijdag 24 juni vertrokken we richting Groningen voor het voorbereidingsweekend voor onze stage die we gaan lopen in Costa Rica. We hadden allebei nog geen idee van wat we konden verwachten van het weekend maar hadden er toch veel zin in. Op het station aangekomen huurden we een paar fietsen waarmee we het hele weekend door Groningen konden racen. In de avond spraken we in Mesecosa af waar onze kennismaking met de eerste projectleden van ISOP zouden hebben. Erik was vanuit ISOP aanwezig om de avond te leiden. We begonnen met een kleine kennismaking aan de hand van de brandtijd van een lucifer. Vervolgens hebben we besproken wat er de aankomende dagen op het programma zou staan. We kregen de opdracht om een presentatie te maken over onze verwachtingen van de stage en hoe wij ons denken te gaan ontwikkelen. Aan de hand van knip en plakwerk hebben we een mooie poster gemaakt met de bestemming waar we nu zijn en de weg waar we naartoe willen.
Net voor we gingen presenteren sloot Debbie aan die ook nog mee kon genieten van onze creatieve presentaties. Tot slot spraken we af over hoe en wat voor de volgende dag en kropen lekker ons bed in om alles te laten bezinken.

Weer fris en fruitig stapte wij op de fiets richting … Helaas koos de navigatie voor een omweg en kwamen we in stijl, op zijn Costa Ricaans te laat. De dag werd gestart door Debbie die haar ervaringen in Costa Rica deelde aan de hand van wat foto’s. Ook was Jaap aanwezig om het een en ander te bespreken over financiën en fundraising. Er kwamen een paar mooie ideeën op tafel waar we zeker wat mee zouden kunnen. Daarnaast hebben we ook besproken wat belangrijk is om mee te nemen in je rugzak en wat we van te voren nog allemaal moeten regelen zoals inentingen, studiefinanciering omzetten etc. Rond de middag kregen we een heerlijke biologische lunch. Ondertussen sloot Marjolein aan om ons iets te vertellen over hoe ISOP is ontstaan. Ook zij heeft haar ervaringen met ons gedeeld en vooral ook weetjes over de cultuur verteld. Erg interessant vonden wij! Na de lunch stapten we samen met Debbie op de fiets richting het centrum. We besloten om ons even terug te trekken in onze slaapplek om daar rustig aan onze brief te werken. Dit is er niet van gekomen omdat onze hoofden even ontspanning nodig hadden en hebben lekker wat gedronken en ontspannen. Ook deden we alvast boodschappen voor het ‘Costa Ricaans koken’. Tegen de avond kreeg Debbie een telefoontje dat Linda gearriveerd was en we richting Mesecosa konden om te gaan koken. We sloofden ons uit en maakten een heerlijk pannetje gallo pinto. Inmiddels was Erik ook  gearriveerd en sloot aan voor het avondeten. Voor de avond stond het bespreken van de schoolopdrachten op de planning. Deze waren voor ons nog niet helemaal helder dus spraken af om deze na het weekend op de mail te zetten. Als vervanging kwam Erik met het idee dat wij ieder project lid een compliment moesten geven. We hebben goed geïmproviseerd maar het was wel lastig omdat we iedereen maar net kenden. Verder bespraken we het programma voor zondag en doken we met een bijna ontploft hoofd het bed in.

De zondag begon zoals een echte zondag zijn moet: er was tijd om uit te slapen! Om 10.00 uur werd er op de ACLO afgesproken met Erik, Lisa en Linda om het calamiteiten- en communicatieplan door te nemen. Verder was er tijd om een to do lijstje te maken wat er allemaal nog geregeld moest worden voor het vertrek in september. Dit was erg nuttig voor ons zodat we weer scherp waren voor alle dingen die geregeld moeten worden. Na dit theoretische gedeelte werd er – na opnieuw een lekkere lunch – overgegaan op iets praktisch. Samen met Erik en Linda reden we richting het asielzoekerscentrum om daar een beweeg/sportactiviteit aan te bieden voor kinderen. We hadden er zin in alleen was het niet zo gemakkelijk als het leek.. Welke doelgroep is het? Hoe oud zijn ze? En welke taal spreken ze eigenlijk?! We hadden genoeg vragen maar het kwam erop neer dat we het gewoon moesten doen! Hop in beweging en kinderen zoeken in het AZC die zin hadden om te komen sporten. Het begon stroef maar uiteindelijk stonden er in een mum van tijd hartstikke veel kinderen op het (doorweekte) grasveld. Na vijf minuten was er al überhaupt geen sprake meer van onze structuur die wij hadden bedacht voor de les. Elk kind begon met een spelmateriaal te spelen en weg was de bedachte les. Uiteindelijk waren alle kinderen in beweging en daar draait het natuurlijk om! Na de sportactiviteit werden wij afgezet bij het station om huiswaarts te gaan. Eventjes bijkomen in de trein, want dat was mij het weekendje wel… Op naar het volgende voorbereidingsweekend en op naar Costa Rica!


Thursday 26 January 2017